Jadłospis

  

ŚNIADANIE

ZUPA + DESER

II DANIE + TALERZ ZDROWIA

PONIEDZIAŁEK

06.02.2023

Stół szwedzki

Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), kiełbasa podwawelska, pasta z tuńczyka i twarogu (zawiera mleko)*,

zielony ogórek, papryka,

koper włoski, kawa zbożowa (z mlekiem)

[kasza manna (zawiera pszenicę) na mleku
z owocem]

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami
na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami

 

Koktajl z selera naciowego, pomarańczy
i kiwi, wafelki zbożowe [biszkopty (pszenica, mleko, jaja)]

Pierogi leniwe (pszenica, jaja, mleko)
z masełkiem (z mleka), tarta marchewka [gotowany filet z kurczaka
z sosem potrawkowym (pszenica, mleko, seler), ziemniaki, gotowana marchew]

 

Jabłko, gruszka

WTOREK

07.02.2023

Stół szwedzki

Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), pasta jajeczna (zawiera seler i gorczycę)*, serek capri (z mleka),

pomidor, rzodkiewki,

herbata owocowa, mleko

[płatki owsiane (zawierają pszenicę) na mleku
z owocem]

Zupa selerowa na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ryżem

 

Pieczone jabłko z sosem waniliowym (zawiera mleko)*, chrupki kukurydziane [biszkopty (pszenica, mleko, jaja)]

Pieczeń rzymska (zawiera pszenicę i jaja)
z sosem pieczeniowym, kasza pęczak (zawiera pszenicę), surówka z kiszonej kapusty [gotowana cukinia]

 

Zielony ogórek, kalarepa

ŚRODA

08.02.2023

Stół szwedzki

Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), polędwica z indyka,
serek śmietankowy (z mleka),

kiszony ogórek, papryka,

rumianek, kakao na mleku

[kasza manna (zawiera pszenicę) na mleku
z owocem]

Zupa wielowarzywna z burakami na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler)
z ziemniakami

 

Ryż na mleku z musem malinowym* [gotowana gruszka z musem malinowym*]

Pszenny makaron ze szpinakiem
pod pierzynką z żółtego sera (z mleka)
i posypką z prażonego słonecznika, rzodkiewki [gotowane białe warzywa korzeniowe]

 

Pomarańcze, jabłko

CZWARTEK

09.02.2023

Płatki ryżowe (zawierają pszenicę) na mleku
z rodzynkami, Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), szynka biała,

rzodkiewki, kiełki słonecznika,

herbata owocowa

[płatki jaglane (zawierają pszenicę) na mleku
z owocem]

Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami i kaszą jęczmienną (zawiera pszenicę)

 

Maślanka (z mleka) z truskawkami*,

pszenne pieczywo chrupkie [tarte jabłko
z sosem truskawkowym, biszkopty (pszenica, mleko, jaja)]

Gulasz drobiowy z fasolką szparagową,
ryż brązowy, kiszony ogórek [gotowana dynia]

 

Marchew, papryka

PIĄTEK

10.02.2023

Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), ser żółty (z mleka), powidła, zielony ogórek, pomidor,

melisa z gruszką, kawa zbożowa (z mlekiem)

[kasza manna (zawiera pszenicę) na mleku
z owocem]

Zupa koperkowa na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z pszennym makaronem

 

Kisiel wiśniowy z polewą z jogurtu naturalnego (z mleka)*, pestki dyni

Panierowana miruna (pszenica, jaja, seler),

purée ziemniaczane (zawiera mleko), surówka z kapusty pekińskiej z papryką i kukurydzą [gotowany brokuł]

 

Lemoniada cytrynowa

* wyrób własny

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z późn. zm. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Zgodnie z informacjami od producentów używane produkty gotowe np.: wędliny, kakao, ryż, chrupki kukurydziane, suszone owoce, czy pestki i nasiona mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu i produktów pochodnych.

Woda mineralna niegazowana jest dostępna dla dzieci w ciągu całego dnia w salach przedszkolnych.

Kakao i kawa zbożowa podawane są z dodatkiem cukru (4 g na porcję). Herbaty owocowe i napary ziołowe podawane są z dodatkiem miodu (2,5g na porcję). Soki serwowane dzieciom nie zawierają dodatku cukru.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, kminek, liście laurowe, majeranek, tymianek, kozieradka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, goździki, wanilia, cynamon, sól, mieszani: przypraw do kurczaka i smak z natury oraz cebula, czosnek, cytryna i świeże zioła m. in. koperek, natka pietruszki i szczypiorek.

W jadłospisie zastrzega się prawo do zmian.