|
ŚNIADANIE |
TALERZ ZDROWIA |
ZUPA + DESER |
II DANIE |
|
PONIEDZIAŁEK 29.05.2023 |
Stół szwedzki Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), twarogowa pasta herbata owocowa, kakao na mleku [płatki jaglane (zawierają pszenicę) na mleku |
Gruszka, pomidor papryczkowy |
Zupa neapolitańska [buraczana] na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler i mleko)
Pudding ryżowy na mleku z musem truskawkowym* [pieczone jabłko z musem malinowym*, biszkopty (pszenica, mleko, jaja)] |
Kaszotto (zawiera pszenicę) |
|
WTOREK 30.05.2023 |
Stół szwedzki Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), indyk maślany, serek wiejski (z mleka), roszponka, rzodkiewki, melisa z gruszką, kawa zbożowa (z mlekiem) [kasza manna (zawiera pszenicę) na mleku |
Jogurt do picia z owocami lasu* [jogurt kokosowy z owocami lasu*]
Pszenny makaron z sosem meksykańskim /mięso mielone z karkówki, pomidory, kukurydza/ i żółtym serem (z mleka), kiszony ogórek [gotowana kalarepa] |
FESTYN RODZINNY
zupa toskańska na bulionie warzywnym
burger z kotletem wieprzowym, sałatą
lemoniada wieloowocowa |
||
ŚRODA 31.05.2023 |
Stół szwedzki Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), pasta jajeczna (zawiera seler i gorczycę)*, koperkowy gziczek herbata owocowa, mleko [płatki owsiane (zawierają pszenicę) na mleku |
Banan, rzodkiewka |
Zupa dyniowo-marchwiowa na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ryżem
Deserek borówkowy (zawiera mleko)*, pestki dyni [tarta gruszka z sosem borówkowym*, biszkopty (pszenica, mleko, jaja)] |
Mięso z szynki pieczone |
|
CZWARTEK 01.06.2023 |
Stół szwedzki Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), kiełbasa żywiecka, pasta twarogowo-bananowa z suszoną żurawiną (zawiera mleko)*, rzodkiewki, papryka, koper włoski, kakao na mleku [kasza manna (zawiera pszenicę) na mleku |
Kalarepa, arbuz |
Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami
|
Drobiowe stripsy w kokosowej panierce (pszenica, jaja, mleko), ryż na sypko, dip jogurtowo-ziołowy (z mleka), wiosenna sałatka /mix sałat, pomidor, ogórek/ [gotowany szpinak] |
|
PIĄTEK 02.06.2023 |
Płatki owsiane (zawierają pszenicę) na mleku herbata owocowa [płatki jaglane (zawierają pszenicę) na mleku |
Jabłko, marchew |
Zupa brokułowa na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z kaszą jaglaną (zawiera pszenicę)
Pszenne pieczywo chrupkie [biszkopty (pszenica, mleko, jaja)] z kremem czekoladowym z awokado* |
Miruna z piekarnika, purée ziemniaczane (zawiera mleko), surówka z kiszonej kapusty [gotowana marchewka] |
* wyrób własny
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z późn. zm. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Zgodnie z informacjami od producentów używane produkty gotowe np.: wędliny, kakao, ryż, chrupki kukurydziane, suszone owoce, czy pestki i nasiona mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu i produktów pochodnych.
Woda mineralna niegazowana jest dostępna dla dzieci w ciągu całego dnia w salach przedszkolnych.
Kakao i kawa zbożowa podawane są z dodatkiem cukru (4 g na porcję). Herbaty owocowe i napary ziołowe podawane są z dodatkiem miodu (2,5g na porcję). Soki serwowane dzieciom nie zawierają dodatku cukru.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, kminek, liście laurowe, majeranek, tymianek, kozieradka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, goździki, wanilia, cynamon, sól, mieszani: przypraw do kurczaka i smak z natury oraz cebula, czosnek, cytryna i świeże zioła m. in. koperek, natka pietruszki i szczypiorek.
W jadłospisie zastrzega się prawo do zmian.