Jadłospis

 

ŚNIADANIE

TALERZ ZDROWIA

ZUPA + DESER

II DANIE

PONIEDZIAŁEK

29.05.2023

Stół szwedzki

Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), twarogowa pasta
z tuńczyka (zawiera mleko)*, dżem 100% owoców, papryka, zielony ogórek,

herbata owocowa, kakao na mleku

[płatki jaglane (zawierają pszenicę) na mleku
z owocem]

Gruszka,

pomidor papryczkowy

Zupa neapolitańska [buraczana] na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler i mleko)
z pszennym makaronem

 

Pudding ryżowy na mleku z musem truskawkowym* [pieczone jabłko z musem malinowym*, biszkopty (pszenica, mleko, jaja)]

Kaszotto (zawiera pszenicę)
z indykiem i warzywami /groszek, marchew/, kalarepa [gotowana cukinia]

WTOREK

30.05.2023

Stół szwedzki

Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), indyk maślany,

serek wiejski (z mleka), roszponka, rzodkiewki,

melisa z gruszką, kawa zbożowa (z mlekiem)

[kasza manna (zawiera pszenicę) na mleku
z owocem]

Jogurt do picia z owocami lasu*

[jogurt kokosowy z owocami lasu*]

 

Pszenny makaron z sosem meksykańskim /mięso mielone z karkówki, pomidory, kukurydza/ i żółtym serem (z mleka),

kiszony ogórek [gotowana kalarepa]

FESTYN RODZINNY

 

zupa toskańska na bulionie warzywnym

 

burger z kotletem wieprzowym, sałatą
i ogórkiem (pszenica, jaja, mleko)

 

lemoniada wieloowocowa

 ŚRODA

31.05.2023

Stół szwedzki

Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), pasta jajeczna (zawiera seler i gorczycę)*, koperkowy gziczek
(z mleka)*, pomidor, kiszony ogórek,

herbata owocowa, mleko

 [płatki owsiane (zawierają pszenicę) na mleku
z owocem]

Banan,

rzodkiewka

Zupa dyniowo-marchwiowa na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ryżem

 

Deserek borówkowy (zawiera mleko)*, pestki dyni [tarta gruszka z sosem borówkowym*, biszkopty (pszenica, mleko, jaja)]

Mięso z szynki pieczone
w sosie własnym, ziemniaki
z koperkiem, pieczone białe warzywa korzeniowe (zawierają seler)

CZWARTEK

01.06.2023

Stół szwedzki

Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), kiełbasa żywiecka,  pasta twarogowo-bananowa z suszoną żurawiną (zawiera mleko)*, rzodkiewki, papryka,

koper włoski, kakao na mleku

[kasza manna (zawiera pszenicę) na mleku
z owocem]

Kalarepa,

arbuz

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami


Mini serniczek na zimno (pszenica, jaja, mleko) z owocami i galaretką*

Drobiowe stripsy w kokosowej panierce (pszenica, jaja, mleko), ryż na sypko, dip jogurtowo-ziołowy (z mleka), wiosenna sałatka /mix sałat, pomidor, ogórek/ [gotowany szpinak]

PIĄTEK

02.06.2023

Płatki owsiane (zawierają pszenicę) na mleku
z rodzynkami, Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), ser żółty (z mleka), zielony ogórek, sałata,

herbata owocowa

[płatki jaglane (zawierają pszenicę) na mleku
z owocem]

 Jabłko,

marchew

Zupa brokułowa na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z kaszą jaglaną (zawiera pszenicę)

 

Pszenne pieczywo chrupkie [biszkopty (pszenica, mleko, jaja)] z kremem czekoladowym z awokado*

Miruna z piekarnika,

purée ziemniaczane (zawiera mleko), surówka z kiszonej kapusty [gotowana marchewka]

* wyrób własny

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z późn. zm. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Zgodnie z informacjami od producentów używane produkty gotowe np.: wędliny, kakao, ryż, chrupki kukurydziane, suszone owoce, czy pestki i nasiona mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu i produktów pochodnych.

Woda mineralna niegazowana jest dostępna dla dzieci w ciągu całego dnia w salach przedszkolnych.

Kakao i kawa zbożowa podawane są z dodatkiem cukru (4 g na porcję). Herbaty owocowe i napary ziołowe podawane są z dodatkiem miodu (2,5g na porcję). Soki serwowane dzieciom nie zawierają dodatku cukru.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, kminek, liście laurowe, majeranek, tymianek, kozieradka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, goździki, wanilia, cynamon, sól, mieszani: przypraw do kurczaka i smak z natury oraz cebula, czosnek, cytryna i świeże zioła m. in. koperek, natka pietruszki i szczypiorek.

W jadłospisie zastrzega się prawo do zmian.