|
ŚNIADANIE |
ZUPA + DESER |
II DANIE + TALERZ ZDROWIA |
PONIEDZIAŁEK 06.02.2023 |
Stół szwedzki Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), kiełbasa podwawelska, pasta z tuńczyka i twarogu (zawiera mleko)*, zielony ogórek, papryka, koper włoski, kawa zbożowa (z mlekiem) [kasza manna (zawiera pszenicę) na mleku |
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami
Koktajl z selera naciowego, pomarańczy |
Pierogi leniwe (pszenica, jaja, mleko)
Jabłko, gruszka |
WTOREK 07.02.2023 |
Stół szwedzki Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), pasta jajeczna (zawiera seler i gorczycę)*, serek capri (z mleka), pomidor, rzodkiewki, herbata owocowa, mleko [płatki owsiane (zawierają pszenicę) na mleku |
Zupa selerowa na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ryżem
Pieczone jabłko z sosem waniliowym (zawiera mleko)*, chrupki kukurydziane [biszkopty (pszenica, mleko, jaja)] |
Pieczeń rzymska (zawiera pszenicę i jaja)
Zielony ogórek, kalarepa |
ŚRODA 08.02.2023 |
Stół szwedzki Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), polędwica z indyka, kiszony ogórek, papryka, rumianek, kakao na mleku [kasza manna (zawiera pszenicę) na mleku |
Zupa wielowarzywna z burakami na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler)
Ryż na mleku z musem malinowym* [gotowana gruszka z musem malinowym*] |
Pszenny makaron ze szpinakiem
Pomarańcze, jabłko |
CZWARTEK 09.02.2023 |
Płatki ryżowe (zawierają pszenicę) na mleku rzodkiewki, kiełki słonecznika, herbata owocowa [płatki jaglane (zawierają pszenicę) na mleku |
Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami i kaszą jęczmienną (zawiera pszenicę)
Maślanka (z mleka) z truskawkami*, pszenne pieczywo chrupkie [tarte jabłko |
Gulasz drobiowy z fasolką szparagową,
Marchew, papryka |
PIĄTEK 10.02.2023 |
Pieczywo pszenno-żytnie z nasionami (zawiera sezam) z masłem (z mleka), ser żółty (z mleka), powidła, zielony ogórek, pomidor, melisa z gruszką, kawa zbożowa (z mlekiem) [kasza manna (zawiera pszenicę) na mleku |
Zupa koperkowa na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z pszennym makaronem
Kisiel wiśniowy z polewą z jogurtu naturalnego (z mleka)*, pestki dyni |
Panierowana miruna (pszenica, jaja, seler), purée ziemniaczane (zawiera mleko), surówka z kapusty pekińskiej z papryką i kukurydzą [gotowany brokuł]
Lemoniada cytrynowa |
* wyrób własny
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z późn. zm. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Zgodnie z informacjami od producentów używane produkty gotowe np.: wędliny, kakao, ryż, chrupki kukurydziane, suszone owoce, czy pestki i nasiona mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu i produktów pochodnych.
Woda mineralna niegazowana jest dostępna dla dzieci w ciągu całego dnia w salach przedszkolnych.
Kakao i kawa zbożowa podawane są z dodatkiem cukru (4 g na porcję). Herbaty owocowe i napary ziołowe podawane są z dodatkiem miodu (2,5g na porcję). Soki serwowane dzieciom nie zawierają dodatku cukru.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, kminek, liście laurowe, majeranek, tymianek, kozieradka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, goździki, wanilia, cynamon, sól, mieszani: przypraw do kurczaka i smak z natury oraz cebula, czosnek, cytryna i świeże zioła m. in. koperek, natka pietruszki i szczypiorek.
W jadłospisie zastrzega się prawo do zmian.